"Dra egna kablar", Federley?

Okej, jag är medveten om att Aftonbladet kan gå och gräva ner sig, med tanke på det man kallar medialogik, men om följande citat är helt galet så tycker jag att det är upp till Federley att skriva en kort kommentar på sin blogg som rättar uttalandet. Det är sagt i samband med att Norge anmäler Sverige till Europadomstolen för brott mot mänskliga rättigheter.

–Om det är så bekymmersamt för norrmännen med FRA-lagen tycker jag att de kan dra egna kablar, de behöver inte använda våra, säger Fredrik Federley.

//Aftonbladet 2009-02-12

För antingen är Federley helt retarded och har inte förstått det här med innebörden av internet – eller så är Aftonbladet bara Aftonbladet. Ni vet, sidor kan hostas i vilket land som helst med en TP-kabel ansluten till resten av internet. Och om Norge “drar egna kablar” för att komma åt Sverige så kommer de fortfarande att passera svenska gränsen – och vips får FRA 100% rättighet (skyldighet?) att kopiera all data som passerar och analysera det…

Så att Norge ska dra egna kablar är väl en ganska puckad sak att säga. Inte ens Federley är väl så dum? Fast det hade ju förklarat varför han röstade för FRA-lagen i första början, då det innebär total ickeförståelse av konceptet i första början…

Ja, total. Verkligen. Annars kan man, tror jag, inte ens misstolkas att säga något som ovan. Förutsatt att inte Aftonbladets journalist bara är snäppet värre. Men någon, snälla bekräfta att ingen i riksdagen någonsin skulle få för sig att säga något sådant. Tills dess har ni nog inget val (med tanke på även oppositionens oförståelse av problematiken) annat än att rösta på Piratpartiet i EU-valet till våren. Då kan vi nog se till att brevhemligheten ska gälla elektronisk post likaså.

Jag är ledsen nu.

Update 2009-02-13 17:10

Jag är glad nu, typ. Federley har svarat med en kommentar och det lät – givetvis – inte lika dumt när han förklarade skandaljournalistens fråga. Antingen är det en vag bortförklaring eller så försökte Federley med ett slags långsökt(?) skämt. Oavsett känns det dock som ett väldigt klumpigt svar hur lite/väl insatt han än skulle vara i den tekniska aspekten.

I vilket fall tror jag att jag hoppar på tåget med att bojkotta specifika medier. Tidigare har jag endast läst/besökt Aftonbladet vid direktlänkar som diskuterats. Nu är de rakt av svartlistade för mig och jag ska peta in ett hosts-entry så jag inte går in på skiten av misstag.

5 thoughts on “"Dra egna kablar", Federley?”

 1. Jag fick en fråga i stil med: Vad skulle Norge kunna göra annars?
  – Ja dra egna kablar blev mitt svar.

  Det är en sån jävla anka detta o alla hoppar igång. Kan inte annat än skratta.

  Jag fick också förklara för journalisten att man faktiskt inte är dömd för att man är anmäld.

 2. Jag är glad nu. Typ.

  Federley: Men jag ser fortfarande inte hur resonemanget alls kan dyka upp. Så jag förmodar att du försökte skämta till det och att de tog dig för seriöst.

  Ärligt talat anser jag att ämnet är lite väl seriöst för att skämta om, särskilt med din mediahistorik. Jag hoppas du kan förstå varför “alla hoppar igång”.

  Jag ser även nu att jag missade mitt “eller” efter “antingen”. :)

 3. Men om man sitter o pratar om alla tänkbara lösningar så är en att dra egna kablar. Ingen big deal. O det blir en grej utav det o jag orkar liksom inte ens.

  Jag fick för den journalisten klargöra en hel del o ska man börja på basnivån så tar det sån tid men det får man göra ibland. Sen är det ju pressen själv som väljer vad de vill ta upp. Lär bli fler gånger de tar ett apart citat.

 4. Jaha! Nu förstår jag vad du menar. Vi tittar bara på helt olika sidor av problemet.
  Du menar att de skulle få mindre problem (eller mindre att klaga om) ifall Norge drog fler egna tubes. Du anser alltså inte att det är ett problem i sig att kommunikationen till och från Sverige (dvs mellan grannar!) avlyssnas..

  Jag vill mena att alla avlyssnade har rätt att klaga så länge kommunikationen till så stor grad bevakas, kopieras och analyseras. Lösningen “dra egna kablar” är inte okej av anledningen att det inte tar bort avlyssningen i sig.

  Om Norge kommunicerar direkt med andra länder försvinner inte intrånget när deras trafik till grannlandet fortfarande blir avlyssnad. Den enda skillnaden är antalet Bytes och gör inte saken mer rätt eller fel.

  Alltså: Det är den principiella avlyssningen majoriteten motståndare vill råda bot på – ingen enskild organisation bör ha så mycket makt som FRA har genom sina lagstadgade rättigheter. Oavsett dess syfte.

  Att det vore svårt för en hemlig myndighet att upprätta sådana avtal med privata företag att de kan avlyssna kunderna förstår jag. Men det är ju liksom det som är poängen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *