Falkvinge önskar privata gåvor, bu eller bä?

Jag fick ett mail där Rick Falkvinge önskar pengar för att överleva. Först vill jag personligen uttrycka att jag tycker detta är dåligt beteende, ett oönskat mail och förmodligen inte en särskilt klok strategi i största allmänhet. Den funkar säkert, men är nog inte alltför uppskattad.

Dock tycker jag det är oerhört galet konstigt hur många andra som tycker illa om idén reagerar med värdelösa argument.

20 papp till mat och hyra (och omkostnader) per månad vill han ha. Jisses säger guldkalven, dela med två och du har vad en student har per månad. Sen har han mage att säga att pengarna ska betalas in på hans privata konto.

Guldkalv

…har studenter TIOTUSEN i månaden? Det var betydligt mer än vad jag trodde!

Å fan, behöver Falkvinge pengar för att överleva? Det behöver ju inte artister, filmskapare och skivbolag, så varför Falkvinge?

Säfflemannen

Va? Piratpartiet vill definitivt att artister och filmskapare ska få pengar. Den kommersiella rätten bör bestå och det finns många sätt man kan tjäna pengar på sin musik och få ihop pengar för en film. Speciellt när Piratpartiet vill BEHÅLLA upphovsrätten SOM DEN ÄR TÄNKT. För att främja kreativitet, nyskapande och utvecklande – inte stävja konkurrens och inrätta monopol, som det ser ut idag.

Piratpartiet skulle kunna ge artister en större andel av pengarna, som bör vara skäligt stor för den insats (kulturellt samt mödomässigt) som en kreatör faktiskt medför samhället (som trots allt finansierar kulturen!).

(notera att alla mina tre länkars inlägg påstår att Piratpartiet önskar att artister inte ska få pengar för sitt jobb – är det en generell “duhr, fildelning är ondska”-uppfattning? förstår man inte att fri fildelning HJÄLPER artister som faktiskt förtjänar sitt levebröd?)

Och eldsjälen Joakim Jardenberg på Mindpark som startat en rörelse för att samla in pengar till Wikipedia, bra så, sajten behövs! Men vad är det för fel på att som Linda Skugge gjort med Vulkan och PM Nilsson & co är i full färd med att fixa med debattuppstickaren Newsmill att få lönsamhet även på nätet och betalt för hederligt arbete? Wikipedia har inte ens försökt med annonser. Men några administrerar väl sajten? Och de kan ju inte leva på luft.

Ronge Kommunikation

Här använder Ronge Kommunikation ett annat ideellt eldsjälsarbete som liknelse på sätt och vis – något som överlever på brinnande intresse och donationer (av såväl pengar som arbete). Vad Ronge inte alls verkar ha greppat är att Wikipedia är ett uppslagsverk. Ett uppslagsverk presenterar fakta. Annonser hör ej hemma där. Det är ett principbeslut som man bör stå fast vid från Wikipedias sida.

Att börja be folk klicka på länkar till marknadsföring är Dåligt™ på en sida som Wikipedia. Mer ska inte behöva sägas om saken.

Sedan, precis som med artister (den absoluta majoriteten bortom tvivel) idag så jobbar man extrajobb etc. – och ens “kreativa sida” (vare sig det är musik eller) finansieras inte av produktionerna i säkert 99% av musikerfallen. Film är lite speciellt, men det är ju en budget som vilken annan. Musik är dock jättebilligt såvida man inte är en symfoniorkester (vars upplevelse – alltså säljargument – ej går att fildela ändå!).

Men sedan, Rick Falkvinge, 20000kr? Så mycket? Jag förstår om du reser mycket och så, men får man om man donerar till dig ta del av din personliga budget också? Det går alltid att skära ner på saker, och du kanske bor dyrare än du behöver, eller kanske borde börja äta vegetariskt och laga fler grytor?

Fast det förstås, lånen – som har betytt jättemycket för Piratpartiet – behöver betalas tillbaka. Det förmodar jag är största utgiften. Det är dock endast något jag kan intala mig som saker är nu. Jag donerar inte till en svart låda, även om jag har förtroende för dess syfte.

Kostnadseffektivisering går alltid att göra. Det är min filosofi.

Update 2008-12-31 15:45

Guldkalv verkar inte ha uppfattat, trots att han finner det nödvändigt att skriva ett uppföljande inlägg pga läsarstorm på hans föregående, att Piratpartiet inte alls tycker att artister borde sluta få betalt. Kommersiella rätten försvaras fortfarande (fast den borde ju inte gälla t.ex. när artisten är död). Jag hoppas min kommentar till honom som jag skrev ovan når fram på något vis!

7 thoughts on “Falkvinge önskar privata gåvor, bu eller bä?”

 1. Sen får man kanske också väga in att med sitt “behov” 20 000 kr, så innebär det att han redan sparat ner på 10 000 kr från sina tidigare vanor. Klart det kan behövas mer, men det är en stark början med den minskningen :)

 2. Att man har löjligt höga utgifter innan betyder inte att man rättfärdigar fortsatt relativt höga utgifter :)

  Men jo, jag är medveten om att han har behövt spendera stora personliga resurser på det han brunnit som hårdast för de senaste två åren. Och det är väl även en fördel att lånen kan betalas av så fort som möjligt (vilket jag nästan hellre hade sett överskottet gå till än till Partiverksamhet – om det nu är öronmärkt för honom personligen i första hand)

 3. Jag donerar personligen och mår bra av att göra det. Det är konstigt att det blir ett sådant liv om att någon ber om privata donationer. Det är upp till var och en om man litar på Rick eller om man tror att han kommer att bränna allt på rom och skeppslack. Till skillnad från alla andra politiker jag TVINGAS betala för, kan jag när som helst avsluta mina donationer när jag tappat förtroendet. Hela den här frivilligheten tycker jag är underbar för äntligen har jag som gräsrotsperson någon möjlighet att påverka direkt istället för att symboliskt lägga en lapp var fjärde år som inte än så länge har påverkat något alls i den riktning jag vill.

 4. Jag har donerat en slant till Falkvinge, och ser det som en investering i min och min barns framtid och vår demokrati. Som donator har jag alltid möjligheten att sluta donera, vilket jag inte har när det gäller det skattefinansierade partistödet till våra “Fat Cats” i riksdag och regering.

  Falkvinge ber inte om pengar för att överleva. Han kan göra det som de flesta av oss Svensson’s gör , strunta i de medborgarrättsfrågor han brinner för, och arbeta för xyz-IT-företag. Få ut sin lön i slutet av varje månad, kolla på Rapport när han kommer hem, och spela golf/TV-spel på fritiden.

  Falkvinge ber om pengar för att kunna fortsätta driva de medborgarrättsfrågor han anser vara viktiga. detta tycker inte jag är dåligt “beteende”. Vill du inte fortsättningvis ha ytterligare oönskade mail från Falkvinge så kan du spärra bort honom i ditt e-mailprogram.

  Får man som den eldsjäl Falkvinge varit, sådana fördömanden som dina så är det inte så konstigt att vi har de politiker vi har. Avundsjuka är ingen bra egenskap. Läs på här om Jantelagen;
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Jantelagen

 5. Dennis Nilsson, vilka fördömanden? Jag påpekar bara att jag inte kommer att donera om jag inte vet hur pengarna fördelas. Det överensstämmer ju med filosofin att “som donator har man möjligheten att sluta donera” (jag började bara aldrig).

  Sedan tycker jag definitivt, vilket nog märks om du faktiskt läser inlägget och inte bara rubriken och skaffar förutfattade meningar därifrån, att Falkvinge har gjort sig förtjänt av att få den skuld som byggt upp Piratpartiet lyft från honom.

  Och jo, det är dåligt beteende att skicka mail med sådana här förfrågningar. Jag kan _inte_ spärra honom i mitt e-mailprogram från att skicka sådana här förfrågningar.
  Varför? Jo, för att det kom som ett NYHETSBREV. För att jag vill ha nyheter från _Piratpartiet_ och inte från Falkvinges personhistoria. Hade det dock kommit som ett eget mail till en annan mailinglista, eller bara till mig som person, hade det varit en helt annan grej.

  Vad som har gjorts nu är – med eller utan mening – att utnyttja det stora medlemtillskottet på sistone där många får första intrycket av Falkvinge som egoistisk/medlemsutnyttjande. På gott och ont.
  Som jag skrev: “inte en särskilt klok strategi i största allmänhet. Den funkar säkert, men är nog inte alltför uppskattad”.

  Partiet står inte och faller med Falkvinge, men jag medger att han gjort sig förtjänt av återgäldning. Det verkar dock inte ha framkommit trots att jag anser mig uttryckt min åsikt tydligt i inlägget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *