IDG är dåliga på tid

Ironiskt eller tragikomsikt, jag vet inte. IDG har i alla fall publicerat en artikel om tidshantering, Sverige och PTS.

Argumenten för att PTS ska uppdras styra upp tidshanteringen i Sverige är för att datorrelaterade brott inte ska få fel tidsangivelser. Skit i det, rent principiellt borde datorer gå enligt rätt tid om de tillhandahåller tjänster. Vare sig det är servrar, loggburkar eller signeringstjänster.

IDG verkar dock själva sakna koll på tidsbegrepp. De påstår att Ipred-debatten skulle vara över – vilket den definitivt inte är, ens med datalagringens nyfödelse

Korrekt tid är en viktig del för brottsutredningar i datorer. När Ipred-lagen debatterades sade vissa debattörer att så länge inte alla loggar hos svenska internetleverantörer har samma tid så blir det svårt att få hållbara bevis.

Jag förutsatte själv att internetleverantörer etc. kunde antas vara kloka nog att automatiskt använda en enkel NTP-klient som automatiskt synkroniserar systemens inställningar. Samtliga Windows- och Appleburkar gör det väl redan? I Ubuntu kommer jag inte ihåg om det var standardval eller ej, men ntp-stöd är ju bara enstaka tangenttryckningar bort på vilket modernt, tjänstlevererande operativsystem som helst. Ciscos IOS och motsvarande kanske inte gör det – men den utrustningen sköter ju inte lagringen.

Vem står skyldig om man råkar köra en felkonfigurerad brandvägg så att NTP-klienten inte synkroniseras utan att man märker det?

Om det sedan kommer en lag som säger att samtliga datorer behöver kontrolleras så de använder “rätt tid”, ja då är det dags att bomba Rosenbad. Men det tror inte ens jag kommer att ske. Än.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *