Idag är det antipiratdagen

I ett marknadsföringsjippo från Microsoft (och kolla med Apple för humor gällande sådant) har man nu utnämnt 21 oktober till Antipiratdagen. För att bekämpa de onda piratkopierarna.

Givet, man borde aldrig piratkopiera i kommersiellt syfte. Jag förstår om Microsoft vill få bort potentiellt virussmittade utgåvor av Windows från en piratmarknad i Utomlandien, men det är ju inte riktigt vad bataljen handlar om. De vill bli av med även icke-kommersiell piratkopiering eftersom de inte ids uppdatera sin affärsmodell och annat sådant där som marknaden kräver av dem.

Piratkopiering är piratkopiering är piratkopiering och det bästa sättet att bekämpa dålig piratkopiering är genom bra piratkopiering – vem vill köpa en illegal kopia om man kan ladda hem den gratis? Färre risker för alla, piratkopior fungerar bättre (jag kunde t.ex. installera laglig Windowskopia härom veckan…) och bättre-billigare-miljövänligare-etc. (Bra™) distributionsteknik.

Och så kommer givetvis något helt retarded uttalande, som alltid när folk yttrar sig alternativt IDG skriver artiklar, från David Finn som jobbar som juridisk rådgivare till Microsoft i Singapore.

Enligt David Finn sker också en snabb ökning av piratkopieringen av XP, vilket enligt honom kan beror på XP är på väg att sluta säljas.

Det är inte nödvändigtvis retarded som man först tänker sig det. Är det färre lagliga kopior tillgängliga och folk fortfarande vill ha Windows XP är det klart man behöver piratkopiera fram nya skivor. Det som är retarded är avsaknaden av analys av detta fenomen som lyder: “Människor vill inte använda Vista. De vill fortfarande ha XP”.

Det känns som att Microsoft i helhet tänker “Oj, vill folk fortfarande ha XP? Too bad, det är proprietärt. Nu ska ni lyda oss och köpa nya datorer och köra ett system som är halvutvecklat! Det är bara att punga ut med stålarna, det finns inte en chans att vi stöder det system som folk visserligen hellre använder!”.

Fast visserligen. Jag förstår inte hur man ö.h.t. kan vilja sitta kvar ens med Windows XP… Någon borde påpeka till Microsoft att bästa antipiratverksamheten är att omöjliggöra piratkopior – testa släppa lite källkod fri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *