För fan, SvD (och säkert andra)

Jag har inte ens tänkt läsa hela artikeln. Svenska Dagbladet borde skämmas. De borde avskeda Per Ingvarsson. Hans artikel Nytt vapen i jakten på fildelare bör kompetenskonkursförklara honom omedelbums.

I dag är det bara polis och åklagare som kan tvinga internetleverantörer att lämna ut uppgifter, så kallade IP-adresser, om användarna. Men enligt lagförslaget, som justitiedepartementet i går skickade på remiss till lagrådet, ska nu även rättighetsinnehavare få begära ut IP-adresser till fildelare. Begäran ska lämnas till domstol och rättighetsinnehavarna – i praktiken film- och skivbolag – ska kunna använda uppgifterna för att driva civilrättsliga processer mot fildelarna.

Tillåt mitt utspel i en IRC-kanal, inklusive ett citat från artikeln, tydliggöra mitt absoluta och totala missnöje med inkompetent journalistik som är alldeles för vanligt i dagens mediavärld.

<MMN-o> WHAT LE CRAP
<MMN-o> I dag är det bara polis och åklagare som kan tvinga internetleverantörer att lämna ut uppgifter, så kallade IP-adresser, om användarna. Men enligt lagförslaget, som justitiedepartementet i går skickade på remiss till lagrådet, ska nu även rättighetsinnehavare få begära ut IP-adresser till fildelare.
<MMN-o> SERIÖST
<MMN-o> MAN HAR REDAN DE JÄVLA IP-NUMRENA
<MMN-o> DET ÄR DÄRFÖR MAN GÅR TILL DEN FÖRBANNADE JÄVLA INTERNETLEVERANTÖREN
<zash> HAHA
<MMN-o> VARFÖR ÄR DET SÅ JÄVLA SVÅRT FÖR JOURNALISTER ATT RÅDFRÅGA NÅGON SOM FAKTISKT KAN NÅGOT
<zash> TIDNINGAR SUGER
<MMN-o> INNAN DE PUBLICERAR SINA SKITARTIKLAR?
<MMN-o> DRA ÅT HELVETE, JÄVLA FUCKING SKITMEDIA

För helvete. Jag kräver skärpning.

För de som inte fattar vad jag blir så sur över – så här ligger det till: Det som är publik information på internet för datorer du ansluter till är ditt IP-nummer. Det är en nödvändig uppgift för att data ska kunna återvända till dig (avsändare på ett kuvert t.ex.).

Vad SvD uppenbarligen inte har fattat är allt. Att påstå att det är IP-nummer man vill begära från internetleverantören är helt felaktigt. Den information man snart kanske kan begära från internetleverantören är var du bor, vad du heter, vilket telefonnummer du har etc. Om inte så får man åtminstone veta vem du (den som står på abonnemanget) är och kan ta reda på övrig information efter det.

Man vet redan IP-numret. Annars hade man inte ens kunnat veta vilken internetleverantör det handlar om. Svenska Dagbladet har ett grovt förbannat jävla faktafel som omkullkastar hela artikelns trovärdighet och även en stor del av tidningens.

För helvete. SKÄRPNING!

Update 2008-10-10 18:06

Mailkonversation med SvD/Per Ingvarsson publicerad i kommentarerna. Felet är nu korrigerat. Jag anser fortfarande att det är helt oacceptabelt för en tidning som SvD att publicera ett så grovt faktafel som jag nämnt ovan.

Lite mer rant finns i min andra kommentar.

3 thoughts on “För fan, SvD (och säkert andra)”

 1. From: “Mikael Nordfeldth”
  To: per.ingvarsson@svd.se
  Cc: webbredaktion@svd.se, lena.k.samuelsson@svd.se

  Hej. Följande brev är riktat till Per Ingvarsson med anledning av artikeln publicerad på SvD’s hemsida:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1864467.svd

  Redaktion samt ansvarig utgivare har fått en kopia för att eventuellt fortskynda korrigering av artikeln.

  Jag har inte läst mer än två paragrafer i din artikel “Nytt vapen i jakten på fildelare” och har hittat ett grovt faktafel. Sedan slutade jag läsa.

  Så, här är felet:
  Det är inte IP-adresser man vill begära från internetleverantören. Det är personuppgifter som direkt avslöjar abonnemangsinnehavarens identitet.

  Om du har möjlighet att ta emot (lite väl hetsig kanske) kritik så får du gärna läsa följande inlägg jag slängde ihop när min hjärna höll på att explodera:
  http://mmn.mpaa.nu/2008/10/10/for-fan-svd-och-sakert-andra/

  Jag hoppas du kan bättra dig. Jag vet att det kanske kan vara stressigt ibland. Men jag tycker att artikeln är ett exempel på absolut sämsta möjliga journalistik.

  Ursäkta min hetsighet, men det är anser jag väldigt viktigt att media – speciellt en tidning som är så respekterad som SvD – korrekturläser sina artiklar.

  Teknisk expertis bör läsa igenom _samtliga_ artiklar som skrivs om såväl fildelning, FRA-lagen och andra frågor med nästan obligatorisk förståelse av tekniska begrepp och fenomen.

  Tack, och ursäkta igen.

  Mvh,
  Mikael Nordfeldth
  mmn@hethane.se
  070-56 57 637

 2. Jag vill mena att om man kan minsta lilla om hur internet faktiskt fungerar – och förstår minsta lilla om varför en personuppgift bör respekteras (specifikt i dessa nät-relaterade sammanhang) – så gör man inte sådana här misstag.
  Det borde vara så grundläggande information – för någon som antar sig att skriva en artikel som den ovan – att skribenten instinktivt rättar så grova fel som jag hittade.

  Det är inte första gången totalt felaktiga (eller intetsägande åtminstone) uppgifter publiceras av till synes ämnesinkompetenta journalister. Jag hoppas verkligen att Per Ingvarsson inte fick betalt för sin artikel. Det är nästan så det rentav borde berättiga ett avdrag i månadslönen om han inte frilansar, precis som att vissa tentor på universitetet ger minus om man svarar fel, men inget alls om man avstår från att svara.

  Blä.

  Per Ingvarsson själv verkar inte ha tagit lika allvarligt på det faktafel jag hittade dock.

  Subject: Re: Grovt faktafel i “Nytt vapen i jakten på fildelare”
  From: Per Ingvarsson
  To: Mikael Nordfeldth

  Hej Mikael
  Det var ju verkligen en nyanserad reaktion, framför allt när du inte ens har bemödat dig att läsa hela artikeln. Jag säger nog upp mig på din inrådan.
  Skit samma – jag är för trött för att gå i polemik med dig just nu.
  Men texten är uppdaterad och där framgår det tydligare att leverantörerna ska lämna ut information om personerna bakom ip-adresserna.
  /Per

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *