Studentrum får RFID

Bostaden ska börja implementera RFID-lås i sina studentrum. Korridorsboendet blir spejsat!

Nu är det alltså inte ens lönt att lära sig lock-picking snart. Allt man behöver är att montera RFID-scanners lite här och var.

Jag svär, snart står det i försäkringspapperen att man inte få ha lättkopierade lås. En fysisk nyckel är svårare och dyrare att kopiera än en RFID-nyckel. Samt att du behöver fysisk tillgång till den under en längre period.

Med RFID behöver du bara montera en avläsare i korridordörren. Det är helt galet hur lite de tänker. Eller vet ens de som fattar beslutet något om RFID alls, förutom “åhå, smidigt!”?

Källa: Bostadens tidning september 2008, sida 18

-Och så ska vi pröva de nya låssystemen med en kodad nyckelbricka – som enkelt kan spärras. På så sätt blir det mindre trassel med borttappade nycklar som idag innebär dyra låsbyten, tillägger Inger [Tunell, fastighetsingenjör].

2 thoughts on “Studentrum får RFID”

  1. Ett tips angående säkerhetsbrister nycklar/digitalisering:
    Senaste Dokument Utifrån (svtplay.se) handlar om organiserad brottslighet bland de som växer upp i Frankrikes miljonprogram. I dokumentären följer de bland annat med en organiserad biltjuv. Han har en mackapär specifikt tillverkad för/av biltjuvar för att sno lyxbilar. Han visar hur det går till. D v s, han kopplar in handdatorn i ett uttag i bilen (nya, svindyra bilar), stoppar in ett blankt kort i nyckelläsaren (nya bilar tycks ha kortläsare istället för nycklar, därmed parallellen till det du är inne på), väljer bilmärket/modellen på handdatorn, startar bilen. Handdatorn kunde han betala av med en bilstöld. Det är ganska intressant för att det blottar exakt en sådan enorm säkerhetsbrist med digitalisering av nyckelsystem som du räds för i dina senaste inlägg. I detta fall handlar det ju dessutom om bilar ibland värda miljoner kronor som blivit helt osäkrade pga införandet av digitala system. Kolla upp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *