Fuk U PKU, typ!

Kopit har skrivit om Fuk U PKU som uppmanar folk att träda ur PKU-registret.

PKU-registret är en biobank vid Karolinska sjukhuset där blodprover för de födda i Sverige efter 1975 förvaras för vård och behandling, samt i forskningssyfte; även blodprover för vissa födda tidigare ingår. Användningen av registret regleras av Biobankslagen (SFS 2002:297).

Wikipedia om PKU-registret

För mig råder det delade meningar. Jag vill ju stödja forskningen. Jag vill att registret – för sitt ursprungliga ändamål – ska existera. Men när det verkar kunna brukas för polisiära syften, att identifiera människor och så… Då tappar jag förtroende i statsmakten.

Bland annat har PKU-registret använts vid utredningen av mordet på Anna Lindh såväl som identifiering av offer efter tsunami-katastrofen 2004 i Sydostasien.

Så nu vill Fuk U PKU alltså att vi som är unga nog att vara medlemmar ska begära utträde från registret. Detta eftersom den svenska “Alliansregeringen” 2008 tillsatte en utredning för att analysera när-var-hur man borde kunna använda sig av detta, tidigare enbart forskningsåsyftade, register i brottsutredningar. Lagligt och permanent tillåtet alltså. 3.3 miljoner svenskar var med i registret i juni 2008 i alla fall, det känns för mig irrelevant att leta upp nya siffror.

Som sagt fick polisen använda PKU-registret i brottsutredningen av Anna Lindh och lyckades identifiera Mijailovićs DNA på mordvapnet. En seger för polisiär biobank-förespråkarna, inte sant? Nä, det skulle jag inte vilja påstå. Det som fick polisen på spåret för Mijailović var helt enkelt att en vän han besökte den kvällen hade tipsat polisen om det. Övervakningskameran på NK gjorde förövrigt inte ett piss i utredningen, mer än att det kunde krydda nyhetsinslagen med enorma pixlar.

Sedan dess har polisen begärt ut prov i fler fall, tex. vid utredningen av hagamannen. I det fallet ville man få ut en stor mängd prov för att se om något kanske stämde, och blev därför nekade.

Fuk U PKU

Och vi ser ju hur Hagamannens utredning gick: Bra! Förutom att polisen tydligen hade ignorerat ett par tips för länge sedan, så processen blev utdragen och det dröjde mycket längre än nödvändigt.

Vad säger det oss? Skärp rutiner – sök inte snabblösningar à la polisiära biobanker. Det gör inget annat än kostar pengar och förstör gammalt, hederligt polisarbete.

Vidare, Fuk U PKU nämner dessutom att registret – åtminstone högst sannolikt – kommer att användas i samarbete med andra EU-länder och troligen även USA. I brottsbekämpande syfte såklart. Och det är väl alltid, oavsett vad, helt okej?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *