Vadå, behöver Umeå fräscha upp varumärket?

Med tanke på mitt tidigare inlägg om kommunens satsning på Umeås varumärke kom jag att tänka på en reklamfilm som aldrig borde ha nått dagens ljus.

[youtube jkbYc2d4y2k]

Jag vet inte vem som har gjort den, i vilket syfte eller något annat. Det finns en 2014-logga på den, men filmen gjordes innan man började tänka (rätt så) rätt i den satsningen, så det är ursäktat. Men sådant som ovanstående reklamfilm borde inte finnas. Den är hemsk och äcklig. Till och med värre än Company Template-lookalike umea.se.

Behöver man fräscha upp och satsa på något större är det lätt hänt att man väljer standard-mallar. Det är dock FEL. Men så går det med kommersialistiskt tänkande. Då kan man inte tilltala folk med obskyra medel (nyskapande hemskheter!) och sådant som den absoluta majoriteten skulle “misstycka” om.

Nej usch vad hemskt det vore, allt det där coola och nyskapande som kanske-inte-blir-så-bra men borde-göras-ändå (fast kanske inte för 50 000kr…) skyfflar de istället bort på kulturen som är tydligen är känt för att våga. Umeå vill inte råka “göra bort sig” på näringslivsfronten helt enkelt gissar jag.

(och nej, att följa Corporate Super-Standards of Horribly Similar Layout(tm) är inte ett misslyckande enligt den världen)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *