Kulturhuvudstad 2014 – Vilka är med?

Med inspiration från Sorkas inlägg om Kulturhuvudstads-Umeå. Sedan kan man ställa sig frågan om det kanske vore roligare att analysera t.ex. Göteborg och Norrköping (som har dragit sig ur) ifall de helt enkelt är okulturella städer. Fast det är lite för lockande – och då håller jag mig ifrån det för tillfället i alla fall.

Städerna som ställer upp för Kulturhuvudstad 2014 i bokstavsordning.

Gävle

gavle2014.se“Allemansrätten” innebär en närmast fri tillgång till naturen för alla människor – till skogen, bergen, sjöarna, vattendragen och havet. Naturen tillhör folket. Detsamma ska gälla kulturen!

NICE! Gävle ba… Stöder piratkopieringens underliggande drivkraft till 100%. Skit i den där jävla prettokulturen som [inte är kultur eftersom] endast utvalda (“upphovsmännen”) ska få säga vad som är tillåtet att göra utav “konst” och “verk”. Kultur är när saker och ting formas och blir unikt – Gävle verkar alltså vara helt med på grejen med mashups och fri (som i frihet) kultur.

Ingen har skapat ett verk helt utifrån egen förmåga. Allt är skapat tack vare andra, även det du själv kom på i badkaret. Tänk om Arkimedes hade patenterat sin världskända princip. Tänk om Christer Olssons favoritskulpturer hade varit övertäckta med presenning för att ingen skulle få “kopiera” dem.

Ja tänk. Det är bra Gävle, att ni stöder kampen mot intellektuell egendomsretardation. Det suger dock lite att ni inte vågar erkänna det, hycklar och inte analyserar det upphovsrättsliga monopolet på er hemsida. Tro inte att ni kan göra något “allemansrättigt” med den lagstiftning som finns idag – eller 2014 för den delen gissar jag.

Lund

www.lund2014.se“Tävlingsbidraget ska lämnas in i oktober 2008 och avgörandet sker 2010. Om Lund vinner titeln kan det konkreta programarbetet påbörjas 2010. För närvarande handlar arbetet om att utveckla en vision och gemensam spelplan där olika aktörer kan mötas, diskutera och agera.”

Låt mig översätta: “Vi har inte fattat att kultur handlar om kultur. Vi skriver om vad vi vill göra och viftar med armarna. Om Lund vinner så kan vi satsa på denna för andra självklara mänskliga rättigheten.”

Med extra stark betoning på “Om Lund vinner”, bara så ni verkligenverkligen lägger märke till det.

Umeå

www.umea2014.se“Umeå siktar på att bli Europas kulturhuvudstad 2014. Vi vill stärka och utveckla kulturprofilen. Satsningen genomsyras av mångfald, det nordliga rummet och gränsöverskridande.”

…blahblahblah. Nog för att det är bra och så, men “mångfald” och “gränsöverskridande” är två ord jag hört för mycket av. Härnäst kommer väl “hybrid” och “komposterat” (jag menar, man måste ju vara à jour med ekologiskt tjofs).

Jag undrar om det inte dyker upp ett inlägg om Kompostkultur 2014 här alldeles strax…

Uppsala

www.uppsala.se/kulturhuvudstad“Har du en bra idé på något som du tycker ska genomföras 2014?”

Wait, what? Som ska genomföras 2014? Är vägen dit irrelevant? Jag menar, kulturhuvudstaden bör rimligen ha lite kultur _innan_ den presenteras som huvudstad för ämnet tycker jag väl.

2 thoughts on “Kulturhuvudstad 2014 – Vilka är med?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *