Umeå Kommun failar på internetfrihet under ansvar

Umeå kommuns Internetpolicy begr&aumlnsar tillg&aringngen till denna webbsida.
Orsak: Websense klassificerar denna webbsida som tillh&oumlrande kategorin “Peer-to-Peer File Sharing”.
Webbadress: http://dmztorrent.org/

Så står det om man från en kommundator försöker komma åt DMZTorrent! Detsamma gäller t.ex. The Pirate Bay och dylikt. Samt en del andra sidor gissar jag, baserat på reglerna i det taskigt (språkmässigt) skrivna dokumentet Rutiner för filter och loggning av internettrafik i Umeå kommun.

Följande helt förbjudna områden ingår i för närvarande i filtret:

  • Pornografi
  • Anonymitetssurfning
  • Fildelning

Det mest intressanta med dokumentet är att någon som misstänks för att bryta mot filtrets regler inte har rätt (enligt dokumentet) att bli underrättad om misstaknarna och undersökningen gentemot denne. Det känns som att man borde bli ursäktad för intrånget i ens surfsfär, även om det handlar om en yrkesuppkoppling.

Är detta verkligen att förvänta av Sveriges IT-kommun 2007? Sedan tycker jag väl även att Kulturhuvudstad 2014 skulle må bättre av lite friare kulturspridning. :)

Uppdatering 2008-08-02 20:12

Lite diskussion på IRC gav mig en lite bättre formulering på vad som är fel med detta. (struntprat bortredigerat)

<MMN-o> För jag hittar inget om att man ska upplysa den som fått en “fördjupad granskning” riktad mot sig.
<MMN-o> Men det känns som sunt förnuft när man har sådan makt över någons surfning
<MMN-o> Typ skoleleverna, på rasterna är det väl inte tänkt att de ska övervakas?

Vidare kan man gå in på semantiken också. Det är ju självklart helt korkat att förbjuda fildelning det finns ju jättemånga lagliga fildelningsidor. Fast det är väl underförstått (men förstör diskussionen!) att Umeå Kommun menar illegal fildelning, dvs fildelning med material till vilket man saknar distributionsrätt.

Umeå Kommun särskiljer inte heller på legal och illegal fildelning. T.ex. tillåts inte den suveräna trackern: http://www.publicdomaintorrents.com/ som endast innehåller material som är i “public domain” – dvs att de inte är skyddade av lagen om upphovsrätt

3 thoughts on “Umeå Kommun failar på internetfrihet under ansvar”

  1. Vänta bara tills FRA lagen blir aktiv! Då ska jag allt hjälpa till med att sätta dit er smutsiga fildelare! HAHAHA! j/k hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *