Internet[spionage]leverantörer och lite DRM igen

Kommer ni ihåg när Fredrik Reinfeldt sade att landets drygt en miljon fildelare inte ska behöva känna sig som brottslingar? Dåvarande justitieminister Thomas Bodström var den som smutskastades med termen Bodströmsamhället, ett 1984-likt scenario vilket säkerligen resulterade i att tro att alternativet var bättre. Nuvarande justitieminister Beatrice Ask har inte uttalat sig på annat sätt än Bodström än så länge vad jag vet. Inte gällande fildelning åtminstone. Senaste var lagförslaget som skulle göra att Bredbandsbolag får ansvar för nätpirater.

Det roliga i hela diskussionen är att förslaget verkligen är lagt för att förstärka upphovsrätten. Det är inte ens maskerat bakom “vi måste hitta barnporr-spridarna” och liknande obskyra, i det här fallet irrelevanta, orsaker.

Marcus Nylén, vd på Bredbandsbolaget, fick lite pressutrymme där han sade vad han och vad troligen alla internetleverantörer tycker:

“Jag tror att det är meningslöst och principiellt fel att lägga det här ansvaret på oss. Vi vill och kan inte ha någon kontrollfunktion där vi kan tvingas kränka våra abonnenters personliga integritet genom att lämna ut personutgifter.”

//Marcus Nylén i DN

Lyckligtvis finns det ett Hårt motstånd mot antipiratförslag. Artikeln är fullgod att läsas och jag anser mig inte behöva kommentera den nämnvärt mer än följande rant….

Självklart, självklart, självklart kommer ärkebullshitaren Ludwig Werner – IFPI:s ordförande – in och kommenterar det hela:

“Det är bra att lägga större ansvar på bredbandsleverantörerna. Förslaget öppnar för att fler ska våga erbjuda lagliga tjänster, men det här är bara en del i vad som måste göras”

//Ludvig Werner, IFPIs ordförande

Varför in i hela Helletuna skulle man behöva ett sådant här förslag för att våga erbjuda lagliga tjänster? Vad är ö.h.t. _resten_ av vad som behöver
göras?

Låt mig berätta vad jag anser. Med mig har jag, en av många likasinnade, bland annat Steve Jobs, vd på Apple, som också uttryckt sig starkt negativt om DRM – Digital Rights Management.

DRM är ‘flawed by design’ som uttrycket sig är. Tanken är att det ska hindra kopiering av olovlig tredje part och innebär oftast att musiken är krypterad. Kryptering kräver lösenord för att avläsas. På ett eller annat vis har du således lösenordet när musiken spelas upp och den – som med allt annat digitalt – kan kopieras.

Vissa DRM-tekniker innebär att du måste identifiera dig själv med en ‘verifieringserver’, dvs ha internetuppkoppling. Det innebär att du inte skulle kunna spela musiken på din bärbara mediaspelare t.ex. Eller att du använder ditt favoritprogram för att spela musik istället för något specifikt program som producenten tycker du ska använda

…men egentligen är ovanstående irrelevant eftersom du – oavsett krypteringsteknik – inte kan kryptera analoga signaler. Det du hör. Vibrationer i luften helt enkelt. Vibrationer går att plocka upp med en mikrofon, så i slutänden har du _alltid_ möjlighet att kopiera låten. Idag finns det inget effektivt kopieringsskydd och all kopiering sker digitalt av erfarna “rippare”.

Analoga signaler – ljud – betyder att oavsett hur mycket man försöker så kommer musiken att dekrypteras och kunna kopieras. “Verifieringsservern” symboliserar alla försök att hindra kopiering innebär mer arbete och mindre nöje för både distributörer och konsumenter – därav högre kostnader samt mindre lyssnande.

I vilket fall kommer internetbutiker att halta så länge man försöker implementera trasiga “skydd” som endast innebär krångel. Apple _vill_ göra så med iTunes men får inte eftersom musikindustrin SJÄLVA säger att man MÅSTE implementera DRM i sålda låtar. De gräver inte sin egen grav, men de skjuter sig själva i foten och saltar väl.

Nej, jag borde lära mig skriva om vad jag anser är renodlat idiotiska tankar på ett mer objektivt och konstruktivt sätt. Nu sitter jag bara och begrundar hur någon ö.h.t. kan lyssna på musik- och skivindustrins resonemangslösa argument.

2 thoughts on “Internet[spionage]leverantörer och lite DRM igen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *