Öppna standarder segrar (indirekt)

För att uppskatta den här artikeln borde ni nog veta ungefär vad OOXML
(Microsofts ‘öppna standard’ för dokument) samt ODF (Open Document
Format, resten av världens standardförslag alltså) är.

“Vid en omröstning för ny en världsstandard för digitala dokument kommer Sverige att rösta för Microsoft Open XML. Microsoft lyckades med konststycket att köpa den svenska omröstningen som tog plats i måndags”

Microsofts röstkupp värd miljardbelopp

Där började det chilla i den del av mig som anser att hela kontorsvärlden inte borde falla under ett instängt, halvfungerande styre. Inte för att jag är uppdaterad på några detaljer kring OOXML, men i grund och botten handlar det om ett standardformat för dokument. (ungefär som ‘.doc’ anses vara idag, men ändå inte kan läsas korrekt av ens alla program som skapar de filerna).

Det finns nämligen, kära läsare, fler operativsystem än Windows. Alla dessa operativsystem kör inte – eller kan inte ens köra – Microsoft Office. Det finns även fler office-mjukvaror än Microsoft Office. Till exempel Open Office som är både gratis och fritt (öppen källkod), eller betalvarianten av den som heter Star Office (som är gratis för alla skolor och statliga instanser
– som _ändå_ köper Office endast pga .doc-kompatibilitet).

Abiword heter min favorit-ordbehandlare. Gnumeric heter min favorit-kalkylbladshanterare. Båda är gratis, fri källkod och fungerar på alla erkänt halvmoderna och moderna operativsystem. (PS. det gör inte MS Office!)

Nåväl, jag fick veta att Microsoft köpt till sig omröstningen genom att skicka in en massa företag som betalade 15000kr var och röstade tankelöst – efter att de som undersökt frågan var negativt inställda till det nya formatet. Bland annat hade flertalet brister hittats.

Jag hoppades verkligen att ett undermåligt format inte skulle väljas som industristandard, vilket alltså är vad SIS gör. Tydligen tillät reglerna kring omröstning på SIS sådana där spontaninhopp – inga krav på att t.ex. ha varit medlem sedan _innan_ nominering fanns. (läs: demokrati med skydd för röststormning)

Men så fick jag läsa idag att Sverige avstår att rösta om Open XML. Det vill säga att vi _inte_ stöder en industristandard som är undermålig, designad att fungera i specifika mjukvaror (dvs Microsofts egna betal+proprietärprogram som inte fungerar på alla system). Nu hoppas jag bara att resten av omröstningarna inte leder till ett ja.

Uppdatering 2007-09-09 10:48

OOXML godkänns inte och måste genomgå samma processer som alla andra taffliga försök till “standardisering”.

Detta innebär, vad jag förstår, att OOXML måste arbeta på alla kommentarer det fick i arbetsgrupperna och således sluta vara ett halvstandardiserat crapformat.

One thought on “Öppna standarder segrar (indirekt)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *