Sverige, Sverige, Internetland

Comcast kapar användare efter överanvändning skriver Slashdot. Rapporter har även kommit från internetS att Comcast skadar BitTorrent-trafik. (vilket är lagligt men även kan användas till olagliga grejer också: ungefär som bilar, sprutor och digitalkameror)

Jag vet inte hur många av er som läser det här som kommer ihåg de där gamla dagarna i internets begynnelse här i Umeå (för mig i alla fall) då folk började koppla över till fetband (100 Mb/s! ingen utanför Sverige trodde på mig!) och Sverige stämplade in sig som piratnationen där CD-till-kassett-kopieringen avtog omedelbart.

Vad som var mindre lyckligt med de uppkopplingarna var dock priserna. Uppkopplingarna i sig var billiga – max 500kr/mån, ungefär som nu, per hushåll dock ofta nere kring 100-200kr från bolag som BoNet (numera Bostream och uppköpt av Bredbandsbolaget). Däremot var man begränsade till UMDACs nät ‘NorrNod’. De stod för uppkopplingen ut mot internetS och om t.ex. bostadsrättsföreningen eller den enskilde anslutne steg över sin Megabyte-pott så stängdes man av från internet någon dag framöver.

Idag har vi fått enorm konkurrens på det marknadsområdet i Umeå. Leverantörer hanterar världsklass-uppkopplingar för struntsummor och företagen varierar från hycklare (SkyCom) till hjältar (Riksnet och Telecom3/a>) och blivande(redan?) Feliabolag (Bredbandsbolaget). Vi snackar fiber nu, mannen. Vi snackar 10 till 100 Mb/s eller snabbare.

Idag vågar ingen ha begränsningar på sina uppkopplingar. Betalar man för 100 Mb/s ska man kunna använda sig av linan obegränsat. (även om det ibland, t.ex. mest tydligast i SkyComs fall, innebär att packa alla anslutna på ett smalband som resulterar i urusel uppkoppling för alla)

…om man inte har monopol förstås. Kommunicera har fortfarande begränsningar. Även de har dock ändrat sina räknare på sistone – från 6GiB/mån för något år sedan till 24GiB/mån idag. Helt ok om man nu inte är en internetian som mig t.ex. Deras situation är på väg att ändras genom en övergång till öppna stadsnätet har jag dock hört, läst och fått bekräftat.

Nåväl, tillbaka till Comcast. Min poäng är att _nu_ börjar t.ex. USA känna av effekten av att folk verkligen använder sina ‘bredband’. (de sitter på ADSL till hemmen som bäst allihopa där borta, därav citationstecken)

Vi har redan upplevt, gått igenom, passerat och tittar nu tillbaka på de dagarna som ett felsteg i nätverkstopologi. En av södra Sveriges häftigaste internetleverantörer Bahnhof planerar att visa Norge vägen till öppna stadsnät. Sverige visar framfötterna. Hooray. En färre anledning att kalla Sverige ett crapland.

Comcast är nog första(?) steget i USAs väg mot _ännu_ mer begränsade nät. Jag har svårt att se deras fake-marknadsekonomiska värld kunna propagera för öppna stadsnät. Där vill man äga och inte oäga och om kommunen/staten tillhandahåller nätet bygger företagen hellre egen fiber som de har monopol på. Det är visserligen svårt, dyrt och jobbigt. Kanske är det därför de är kvar på ADSL-grottnivå?

Hylla eller klaga på staten hur mycket ni vill, jag gör det till och från också. Däremot har jag åtminstone sett tillräckligt för att vara övertygad i detta fall om att vi har det statliga monopolet på telekommunikationens utbyggnad att tacka för Sveriges unika position i bredbandsvärlden – vilken mest troligen har lett oss till den sunda, slappa och nyttiga policyn majoriteten invånare har till fildelning och vardagsteknologi.

Jag vet bara att i Finland försökte de överlåta bredbandsutbyggnad till privata företag. Där verkade marknaden endast tycka om Nokia – och således utvecklades endast Nokia. Här i Sverige har vi både vår Nokia-ersättare Ericsson OCH en bra infrastruktur.

Och ja, jag fick inspiration att skriva detta från att någon var _för_ frälst i rena marknadsekonomiska ersättningar för föregående regeringen Persson (och t.o.m. nuvarande regeringen Reinfeldt!).

Internet är dock inte politik. Internet är verklighet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *