Fortsatta rekord för USAs bio-marknad

Hur var det nu med att filmindustrin tappade pengar..? First $4bn summer for US cinema skriver BBC’s nyhetssida.

Visserligen står det att rekordet i _antal_ sålda var 2002, då det såldes 653.4 miljoner biobiljetter under sommaren. Denna sommar var det endast 606 miljoner. I genomsnitt gick alltså alla i USA gick på bio åtminstone 2 gånger under sommaren. Det låter som en ganska sund siffra för mig.Kom även ihåg att det är _fler_ än så många gånger om man räknar bort invånarna som aldrig ens skulle kunna ta sig till bio…

Detta trots att:

“Total DTV sales for 2004 reached 7.2 million units, an increase of 75 percent compared to year-end 2003.”

(Källan anger sin källa som ce.org men jag kunde inte tyda något av PDF:en för ‘Home Theatre Summary’ just nu)

Men – 7.2 miljoner fina tv-apparater för hemmabiosystem under 2004. + kring 4 miljoner under 2003 (året sedan biobesöken stagnerat i genomsnitt).

Efter 2 år fanns det – i underdrivna och avrundade slängar – drygt 10 miljoner potentiella bio-alternativ för de som vill uppleva film ‘som den ska upplevas’.

Jag tror nog att det är kring 50 miljoner eller fler sålda potentiella bio-alternativ i USA vid det här laget. Åtminstone en hel jävla del.

Så min fråga till er är: Vad är mer lockande som anledning att inte gå på bio?

  1. Ni har exakt samma – och oftast rentav bättre – upplevelse på ett hemmabiosystem. Därmed är ni inte intresserade av komprimerade piratkopior som inte är superdupermegahyper-kvalitativa alltid.
  2. Ni laddar ner film bara för att den är gratis, oavsett om ni har hemmabiosystem eller inte.

Det naturliga svaret för många – de flesta? – är nog det hemliga alternativ 3: ‘jag använder mitt hemmabiosystem [om jag har ett] för både piratkopior och lagliga filmer! samt för xboxen, playstationet och semesterfoton’. Jag vill dock fortfarande påstå att hotet mot biografer kommer från hemmabio och inte det där stora, farliga internetS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *