"Ännu en fildelare åtalad"

VK rapporterar att ännu en fildelare blivit åtalad. Denna gång någon som delat ut 30 filmer och 23000 låtar.

Eftersom världen vore alldeles för enkel om Svenska Antipiratbyrån (som lämnade in åtalet) lät bli att göra det så ser jag inte det som ett alternativ. Därför är jag bara glad att de _äntligen_ kommit till den punkt att de gör _vettiga_ åtal. En film? Ett par låtar? Det är ju skitsamma, ingen fildelare jag känner pysslar med enstaka filer. Åtminstone ett dussintal filmer och/eller ett par hundra/tusen musikfiler brukar det handla om.

Inte för att den här snubben är en särskilt stor fildelare, fast jag tror att de där siffrorna – som tidigare – står för de filmer och låtar vars förlag finansierar (med sina ‘sjunkande inkomster’) miljontals kronor i kampanjer för att motverka piratkopiering.

Nåja, vi får väl se hur det här går. Tydligen har personen ifråga erkänt delvis, så det blir troligen böter i slutänden. Dock får vi se om det blir 80 dagsböter igen (som för 1 film t.ex.) eller om det blir något annat. Med tanke på att rattfylla, misshandel samt narkotikabrott+smitning alla verkar leda till 80 dagsböter känns ett högre straff än så föga realistiskt. Den där länken nämner även den rattfulla skolbusschauffören som fick 60 dagsböter. 60! För att köra rattfull?

Även om all den där domedagspropagandan filmindustrin och skivindustrin snackar om kring kultur (höhö) skulle stämma tycker jag att rattfylla borde tolkas värre än piratkopiering. Speciellt när det handlar om skolbusschaufförer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *