Rumänien YEAH, Internet Explorer BLÄH

Slovakien sög hårt. Det första som hände var att jag inte klev av tåget i tid (de gick inte igenom det vid sista hållplats till Kosice, så när jag var på toa körde det vidare till en väntplats). Då gick jag tillbaka längs rälsen.

När jag var tillbaka till tågstationen så kom två poliser och sade att jag hade commited offence. Det sög. Förvisso var det en ganska lätt bötfällning på 200 SKK, eller 6 Euro, men det var för det första mer än en dagsbudget samt oönskat samt provocerande.

Nåja, jag växlade till mig SKK för 10 EUR och tänkte att jag stannar där över natten i vilket fall så jag passar in det i budgeten.

Sagt & gjort så kan jag i efterhand säga att Slovakien suger. De har ett uruselt tågsystem i allmänhet – sena, oventilerade tågstationer och allt möjligt. Sedan kom den där bötfällningen också. Grrr.

Nåja, 10 Euro på två dagar då (köpte bröd, vatten, bananer och mandariner). Sedan skulle jag åka iväg till Miskolc, Ungern 10:51. Dock upptäckte jag att i Rumänien så betyder inte ‘plattform 1a spår 15’ egentligen plattform 1a spår 15. Det betyder ‘de där två vagnarna längst ut som ser ut att sitta ihop med alla andra men inte gör det’.

Så jag åkte aldrig iväg 10:51. Då behövde jag vänta i 4h till i Crapvakia på ett tåg som gick 14:54 till Miskolc. Vidare därifrån till slut till Biharkeresztes, Ungern – gränsstationen till Rumänien.

I Biharkeresztes kollades mitt pass totalt 4 gånger under tiden jag vandrade omkring, samt sov på tågstationen. Detta på ungefär 10 timmar. Sedan två gånger innan jag fick kliva av i Rumänien. (tidigare hade det kollats när jag åkte till Polen samt till Slovakien en gång vardera).

Anyway så är jag i Oradea, Rumänien nu och softar med glass för 1 leu/st (~3 SEK), billig restaurangmat och internetcafé för 1.5 leu/timme.

Rumänien har ännu mestadels varit fördelar. Jag gillar det, även om Oradea känns lite väl stort för att reflektera mina fördomar om Rumänien. Får se om jag åker vidare något inåt Rumänien imorgon eller ner till Serbien.

Anyhow så har budgeten sett ut såhär:

13 juli till 16 juli
Polen: 3 dagar, 10 Euro (3,3€/dag).

Budgetöverskott: 5€

17 juli till 18 juli

Slovakien, följt av Ungern: 2 dagar, 10 Euro (5€/dag)
Varav helt onödig utgift: 6€ bötfällning
Budgeten tangerades.

19 juli —

Rumänien, 10 Euro inväxlat till rumänska leu. Vi får se hur länge jag stannar. Jag skulle säkerligen klara mig 3-4 dagar här utan problem pa 10 Euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *