Graffitipolitik från Kraków, Polen

Ey, jag kom på att jag lika gärna kan skriva en positiv upplevelse i Kraków, Polen.

Lagliga graffitiväggar.

Jag vet att detta legat uppe i kommunfullmäktige och dylikt, men där har folk sagt att det bara skulle uppmuntra ‘klottrare’ att ha graffitiväggar.

Däremot fick jag veta från Beata som jag besökte i Kraków att när de införde lagliga graffitiväggar där så minskade det olagliga målandet märkbart.

Självklart är det fortfarande ‘klottrare’ ute och härjar, men de som målar för att visa vad de vill går inte till random byggnad längre.

Förövrigt, ni politiker som inte läser min blogg, borde detta vara ett ganska hett tips till Umeå Kulturhuvudstad 2014. Graffitiväggar där folk (på just den platsen) _uppmuntras_ vara kreativa och skapa kultur med sprayburk! (Kraków utnämndes till kulturhuvudstad i Europa 2000 förövrigt…)

I övrigt har jag passerat genom Kosice som sagt också, där de hade hängt upp en massa teckningar som åtminstone såg ut att vara gjorda av barn med fina motiv. Detta inför deras satsning att bli kulturhuvudstad 2013.

Det är verkligen en massa städer jag passerat nu som försökt eller försöker eller rent av har blivit kulturhuvudstad i Europa. Alla är mycket finare än Umeå till ytan åtminstone. Kulturlivet där kan jag dock inte yttra mig kring.

Oh well. Jag ska försöka lyfta detta med lagliga graffitiväggar politiskt när jag är tillbaka. Hoppas ni politiker är lite fräschare nu när ni har en penismätartävling att vinna. :)

3 thoughts on “Graffitipolitik från Kraków, Polen”

  1. Haha. Vad sjukt. Du sover typ på gatan och äter ..ehm, ingenting?
    Kul i alla fall.. lycka till, hö hö.

  2. Japp, det stämmer. Fast jag äter ändå ganska mycket, det är billigt med bröd och frukt faktiskt.

    Att sova på gatan (fast snarare i en buske utanför centrala stan, mindre risk att åka fast då) är inga problem whatsoever.
    Vill man inte göra detta kan man sova på tågstationerna oftast, bara man har biljett tillgänglig när kontrollanterna kommer.

    Jag rekommenderar luffarlivet! Det är frigörande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *