"Fildelningsdom står fast"

DN.se rapporterar det egentligen rätt väntade (logiska, vettiga och förnuftiga) beslutet i hovrättens fildelningsfall som jag nämnde tidigare. Böter kvarstår. Man får nu inte göra en husrannsakan bara på misstankar om illegal fildelning.

Självklart har detta redan överklagats och kommer att tas upp i Högsta Domstolen. Vi får väl se vad de säger, men personligen kan jag inte tänka mig att det skulle ha kommit upp något nytt som får dem att ändra sig totalt.

Snart hoppas jag att vi kan skippa dessa rättegångar ö.h.t. Det känns fel om vi ska spendera en sjujädra massa skattepengar (en utredning, rättegång och administrationen därikring kostar!) åt att kräva ut ynka 80 dagsböter som ändå inte kommer att kunna delas ut till alla ‘påverkade’ artister. I det här fallet hade 13000 filer laddats ner. Det är intressant i flera fall:

  • Är detta 13000 _olika_ låtar? Hur många olika artister är detta? Etc. etc, det får vi inte veta genom media.
  • Tyckte verkligen alla artister av dessa 13000 spridda filer att det var _fel_ av denna helt vanliga Svensson att ladda ner musiken?
  • Endast 4 låtar valdes ut till rättegång. Någon Roxette-låt och några andra, vilket är ganska irrelevant i sig. Däremot är det kul att – vad jag antar – dessa 4 låtar är de enda som gagnas av rättsfallet. Så om pengar ö.h.t. går till artisterna blir det väl bara dessa fyra

Nä, jag förstår inte riktigt vilken nytta detta rättsfall gör för nytta ö.h.t. mer än att man uppmärksammar hur omständiga och kostsamma metoder antipiraterna använder sig av. (köper du en skiva stöder du inte bara artisten – du stöder skatteslöseri och förslöande av brottsbekämpning)

Idag som igår, som så länge vi kan minnas i modern lagstiftning: Polisen har inte övermakt att störa Svenssons som inte pysslar med något mer brottsligt än sina grannar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *