Fildelningsdom på väg. I musikvärlden råder försäljningfall.

‘Fildelare får sitt straff’ påstår DN, när hovrätten inte ens har yttrat sig i ärendet. Notera att åklagaren vill skärpa straffet för spridandet av _fyra_ olika låtar till villkorlig dom (istället för böter). Det vill säga att denna person inte ska fildela igen på 2 år framåt, annars riskerar man hårdare straff.

Alla rättsfall än så länge har i tingsrätten lett till 80 dagsböter. När det sedan fortsatt till hovrätten har man blivit friad. Skillnaden den här gången är att brottet anmäldes efter 1 juli 2005, då nya upphovsrättslagstiftningen började gälla. I den var det mest intressanta att även nedladdning av upphovsrättsskyddat material utan lov illegaliserades, Vilket denna man som nu står i hovrätten tydligen hade gjort åtminstone 13000 gånger!
…och ja, alla dessa hade tydligen spridits vidare.
…och ja, det valdes ut endast 4 av dessa för rättsfallet, lustigt nog.

Som tur är nämner de även att om ‘tingsrättens tidigare dom med dagsböter som påföljd ligga fast, får åklagare som vill utreda fildelningsärenden inte göra en husrannsakan’. (I husrannsakan mot The Pirate Bay deltog ett 50-tal poliser.)

DN påstår även att _musikförsäljningen_ rasade med 15% under 2007s fyra första månader. Branschen försöker skylla det på illegal fildelning. Det roliga är att jag verkligen, verkligen inte kan ta denna siffra för vad den är.

  • Är det försäljningen av _musik_ de menar eller skivor? Media har skrivit fel många gånger förr.
  • Siffran gäller väl Sverige, där det inte finns något (användbart) web-alternativ för musikköp. (snälla, bevisa mig fel)
  • Det är väl inte konstigt att musikförsäljning minskar när folk redan har_ så mycket musik? (vare sig den är köpt eller kopierad)

Men det bästa argumentet för att musikförsäljningen sjönk nu dessa första 4 månader måste väl ändå vara den absolut mest logiska:

  • Både Xbox 360 och Playstation 3 är nya konsoller på marknaden.

Klart att musikköparna – som också har andra intressen, mind you – vill spara lite pengar när konsollerna kostar tusentals kronor att inhandla.

Det är väl första gången en tvspel-konsol kostar 6-7000kr i modern tid? Även om skivpriserna må vara höga så är detta ännu dyrare i jämförelse. Eller så kanske det bara är jag som är snål och tycker att allt var bättre förr när priserna var rimliga…

Ska man ha råd med allt man vill ha på marknaden måste man prioritera. Det vore kul att se lite analyserande undersökningar och statistik snarare än bara siffror som gagnar vissa kommersiellt inblandade individers intressen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *