sr.se: 'Kraftig ökning av beslagtagna piratkopior'

Kraftig ökning av beslagtagna piratkopior skriver de. Nu snackar vi alltså om fysiska produkter, inte digitala filer. “Piratkopior av mediciner, solglasögon, cigaretter” etc.

Uhm.

För det första visste jag inte ens att man piratkopierade cigaretter. Solglasögon förstår jag mig på, men tycker det är löjligt att man ska köpa märkesprylar (‘OH YEAH RAY-BAN’) om det inte har med kvalitet att göra.

Mediciner också, men där har jag lite roliga saker att prata om. Vi börjar historian med Operation Dagsverke på Östra Gymnasieskolan i år. Jag hjälpte till litegrann med videoredigeringen av den dokumentär som avgående eleverna Armita och Faten skulle visa för eleverna på skolan.

I och med detta fick jag även ta del av lite bakgrundsinformation till dels deras resa (som gjordes för att hitta barnhem i Libanon att skänka skolans insamlade pengar till) men även till lite andra saker om krigssituationen.

Det jag reagerade starkast på, av någon anledning, var när de nämnde att en stor del av pengarna som skänks till t.ex. Röda Korset går till att köpa in
mediciner. Kom ihåg att mediciner är dyrt. Så man behöver satsa en märkbar del av budgeten på det, men ändå kanske inte få tillräckligt.

Huruvida man får tillräckligt eller inte spelar dock inte så stor roll i första
svängen, då risken alltid finns (och det har hänt) att medicintransporter bombas. Så då blir det en massa bortkastade pengar i princip.

Tänk er nu att det fanns billig medicin. Medicin som kostade rimligt att köpa i jämförelse med hur mycket det kostar att producera. Tänk er om Röda Korset och andra organisationer kunde köpa in dubbla antalet lastbilar med mediciner för mindre än vad det som köps idag kostar.

Tyvärr har jag inga siffror på prisskillnader, men det lär ju i vilket fall skilja sig mellan olika typer av mediciner. Det borde grävas fram med lite mer engagemang än vad jag har vid denna impulsskrift. Piratbyrån har en gammal nyhet (2004) där de i alla fall nämner siffran 37 gånger dyrare.

Vidare med artikeln. Piratkopierade mediciner är olagliga. Inte för att de är sämre på något vis, de är ju som exakt samma sak rent kemiskt. Eller ska vara i alla fall, det är klart att om man köper ‘icke-original’ så kanske det är felproducerat. Man har nog bättre kvalitetskontroll på företagen som tar överbetalt.

– De har även läkemedel men det vill man inte köpa, säger Tina Parmlid.

Fair enough. Det är en bra anledning att inte köpa piratmediciner som de är idag. Däremot ser jag inga problem att tillåta företag att producera mediciner för krigsdrabbade, fattiga, allmänt olyckliga länder etc. Tänk er vilken nytta det skulle kunna göra om styrelserna i läkemedelsbolagen slutade leka ‘min bil’ och andra sandlådelekar.

Fast det går ju inte för sig. Man kan ju inte bitcha emot läkemedelsföretagen. De har självklart all rätt att behålla sina patent och förbjuda andra att producera. Om man nu inte heter Brasilien. För där har de nämligen gjort exakt så, och visat fingret till de som ogillar aids-bromsande piratmediciner. Det gjorde de 2004. Tre år senare har jag ännu inte hört några dåliga nyheter om detta. Men fan så mycket billigare det måste ha blivit för dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *