Piratrazzia spårar ur – drabbar oskyldiga

Ni som följer bloggen har säkert inte missat det. Ni som inte är så insatta i piratvärlden kanske får höra det från någon kompis de kommande dagarna. Ursäkta om jag inte förklarar detaljrikt nog för de oinsatta, men släng gärna in en kommentar så ska jag försöka belysa minsta funderingar ni har.

“Polisen har tagit med sig många servrar som inte hade med The Pirate Bay att göra. Men polisen vägrar att ens säga vem, vad eller vilka tillslaget riktade sig mot.” IDG.se förklarar hur tillslaget mot hostingfirman PRQ spårade ur. Alla datorer i företagets lokaler avlägsnades, fastän tillslaget enligt uppgifter endast skulle ha varit mot BitTorrent-trackern The Pirate Bay. Inklusive privatpersoners, företags, organisationers etc. Kunder hos PRQ (där datorerna kördes) alltså. PRQ hade säkerligen kring eller över 200 datorer i sina hallar.

Notera att en BitTorrent-tracker i sig inte har _något_ upphovsrättsskyddat material (utom mjukvaran den körs genom, men allt sådant var fritt och gratis). Den hjälper bara användare att sprida material med en av de än så länge mest effektiva metoderna som utvecklats. Inget olagligt passerar genom dem alls. De som är olagliga är de som _använder_ trackern.

Alltså har The Pirate Bay inte brutit mot någon svensk lag. Eller? Mja, det går väl att se på det från två vinklar, hör här:

“Männen bakom piratsajten Pirate Bay riskerar två års fängelse vardera för medhjälp till upphovsrättsbrott. Men en eventuell rättegång kommer att bli komplicerad, säger forskaren Daniel Westman.”

//IDG.se i en annan artikel

Intressant, “medhjälp till upphovsrättsbrott”. Japp. Visst, det var ohyggligt många användare (som ansvarar för sina egna handlingar) som både laddade upp och laddade ner upphovsrättsskyddat material. Däremot var det även en sjujädra massa folk som laddade upp egenskapad musik (även kända artister), kortfilmer, bilder… Allt möjligt.

Visst, The Pirate Bay var största “trackern” i världen. Och nog uppmuntrade de till upphovsrättsbrott indirekt, men det var fortfarande ett nollvinst-projekt som hjälpte betydligt fler än bara piraterna.

För tillfället har jag tyvärr en dålig översikt på läget. Men vad jag kan säga är att polisen i denna husrannsakan mot (som jag förstått det) The Pirate Bay har gått för långt. PRQ och TPB-crewet var inte direkt skygga om att berätta vad vilka datorer gjorde, vilken mjukvara de körde, exakt vad för material som fanns på servrarna etc. Alltså hade man kunnat gå in i serverhallarna och endast tagit ut de relevanta datorerna.

Men ändå så är det ju klart, ur lagens synvinkel, att man ska misstänka alla (datorer i detta fall) för brott. Eftersom de flesta datorerna var inom springhåll från TPB-servrarna kan ju driftansvariga bara lurats med vilka datorer det gällde. Och då konfiskeras allt bara för att vara säker. Oavsett om oskyldiga får lida pin.

Fast jag är personligen sur över detta eftersom två datorer som fanns där vilka jag administrerade i dagsläget ligger i någon förvaringslokal hos polisen. Hur har de tagits hand om? Fungerar de fortfarande? Har de koll på vilken dator som tillhör vilken kund? Kommer de att kontakta kunderna? När får vi åter tillgång till våra datorer? Är vi misstänkta för en TPB-konspiration? Vad? När? Var? Hur? Jag är hysterisk. Jag vill ha tillbaka mina gullepluttar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *